English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

E-urile sunt necesare. Campanie de informare CrisTim privind folosirea aditivilor si colorantilor alimentari in procesul tehnologic

11/01/2021 13:52

CrisTim, compania a carei „eticheta curata” a revolutionat piata mezelurilor, sustine folosirea aditivilor si colorantilor alimentari in procesul tehnologic. Campania de informare lansata de producatorul de mezeluri atinge astfel un subiect delicat. Un subiect pe care CrisTim a incercat initial sa il ascunda sub pres in ciuda logo-ului „eticheta curata” aplicat din proprie initiativa pe produsele sale. Ulterior, odata cu eliminarea caragenanului, CrisTim a revenit cu o noua campanie. Eticheta curata devenea atunci putin mai curata. Dar totusi, nu indeajuns de curata din moment ce in produse se mai regaseau suficient de multe E-uri precum nitrit de sodiu, di si trifosfati, acid ascorbic sau colorant carmin. In inocenta noastra am crezut ca procesul de eliminare a E-urilor va continua in timp si, odata si odata, vom avea si noi mezeluri cu adevarat curate. Ne-am inselat insa. Prin actuala campanie, CrisTim ne confirma subtil ca in ciuda investitiilor impresionante pe care le-a facut in tehnologie de ultima generatie, E-urile nu pot lipsi din mezelurile sale.

 

 

Avem sau nu nevoie de E-uri?

Parerile sunt impartite. Medicii si nutritionistii arata cu degetul spre E-uri, punand sub semnul intrebarii utilizarea acestora. De cealalta parte a baricadei, producatorii nu pot renunta asa de usor, eliminarea E-urilor afectandu-le profitabilitatea. Citind cu atentie argumentele imprimate pe fiecare produs CrisTim in parte, realizam ca folosirea E-urilor ofera multiple avantaje companiei producatoare: carnea isi pastreaza culoarea, textura si suculenta, este incetinita rancezirea grasimilor din produs, etc. Intr-un cuvant, E-urile contribuie la aspectul comercial al produselor si, extrem de important, le prelungesc durata de valabilitate. Ceea ce in final inseamna pierderi mai putine pentru producator. Nimic insa despre posibilele efecte asupra sanatatii umane. Din pacate, in toata campania CrisTim nu se mentioneaza niciun cuvant despre efectele secundare asupra sanatatii umane generate de aditivii si coloranti alimentari folositi in procesul de productie.

 

Care sunt argumentele producatorului de mezeluri si lista E-urilor promovate prin noua campanie CrisTim

Iata care sunt aditivii si colorantii alimentari pe care ii putem gasi in produsele CrisTim cu precizarea ca numarul lor difera de la o reteta la alta.

Difosfati – Omogenizeaza ingredientele, ofera o textura fina si suculenta. Ajuta la mentinerea culorii preparatelor din carne si stabilizarea grasimilor.

Trifosfati – Omogenizeaza ingredientele, ofera o textura fina si suculenta. Ajuta la mentinerea culorii preparatelor din carne si stabilizarea grasimilor.

Ascorbat de sodiu – Incetineste rancezirea grasimilor din produs si intarzie efectul nedorit de pierdere a culorii naturale rozalii a carnii.

Carmine – se extrage dintr-o sursa naturala si asigura culoarea produsului.

Nitrit de sodiu – Accentueaza culoarea carnii, ofera aroma specifica si distruge bacteria care provoaca botulismul.

Acid ascorbic - Incetineste rancezirea grasimilor din produs si intarzie efectul nedorit de pierdere a culorii naturale rozalii a carnii.

Acetat de sodiu – are efect antibacterian, ofera aroma specifica si determina pastrarea proprietatilor organoleptice.

Polifosfati – Omogenizeaza ingredientele, ofera o textura fina si suculenta.

Eritorbat de sodiu - Incetineste rancezirea grasimilor din produs si intarzie efectul nedorit de pierdere a culorii naturale rozalii a carnii.

 

Ce spun medicii si nutritionistii?

Deoarece campania CrisTim nu sufla o vorba despre efectele pe care consumul de aditivi si coloranti alimentari le poate produce in timp asupra sanatatii umane am completat noi lista E-urilor CrisTim:

Nitritul de sodiu – este o substanta ce poate produce cancer din cauza interactiunii acestuia cu proteinele din alimente. Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Carmin – este un colorant rosu stralucitor produs din insecte uscate si  zdrobite.

Difosfati, Trifosfati, Polifosfati – sunt periculosi din cauza fosfatilor in care se descompun si care se absorb mai bine decat cei care se gasesc in mod natural in alimente. Persoanele cele mai afectate de excesul de fosfati sunt cele care sufera de afectiuni renale si cardiovasculare. Nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Eritorbat de sodiuNu este recomandat copiilor pentru ca nu se cunosc efectele adverse.

 

Detalii despre E-urile folosite in procesul de fabricatie al mezelurilor CrisTim regasiti pe pagina producatorului intitulata sugestiv NIMIC ASCUNS.

 

Va recomandam sa cititi si:

Eticheta curata mai curata decat Eticheta curata - 25/06/2018

 

 

 

 

 


Toate actualitatile