English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Dupa rahat, am ajuns sa importam din Turcia si budinca         

05/08/2019 08:33

Teoretic, pe o piata libera, dominata de legea cererii si ofertei, orice este posibil. Si totusi, este surprinzator sa vezi ca o multinationala cu pretentii la pozitia de lider european a ajuns sa importe produse lactate din afara spatiului Uniunii Europene. Pentru ca nu vorbim de specialitati traditionale sau de produse specifice unei tari ci de o banala budinca de ciocolata, plina ochi cu aditivi si colorati alimentari, adusa tocmai de pe malurile Bosforului. Cum insa in Romania merge orice, mutarea companiei Danone nu mai are nevoie de explicatii. Cel putin nu pe partea de produs, acolo unde singurul in masura sa sanctioneze sau sa valideze decizia companiei franceze este Maria Sa Cumparatorul. Pentru analistii pietei de retail, furia cu care Danone a inceput sa arunce in piata produse aduse din cele mai indepartate colturi ale Europei pune sub semnul intrebarii strategia pe termen mediu si lung a companiei. Departe de-a fi ajuns la final, lista importurilor Danone creste de la o saptamana la alta, in portofoliul subsidiarei din Romania intrand produse din Franta, Spania sau Bulgaria. Si pentru ca tot am vorbit de Spania, oare ce parere are conducerea Danone Romania despre impactul asupra mediului prin transportul unor produse lactate la mii de kilometri distanta? Ca despre sustinerea agriculturii si fermirilor romani nu credem ca mai are rost sa punem vreo intrebare.

 


 

Listata cu rapiditate de cateva lanturi internationale de retail ce au sesizat oportunitatea financiara din spatele produselor, noua linie de bundinca de ciocolata „made in Turcia” se inscrie in stilul caracteristic Danone cu retete alambicate din care nu lipsesc apa, zaharul, aditivii si colorantii alimentari. Redam spre exemplificare lista de ingrediente pentru budinca cu ciocolata si gust de portocale: „lapte pasteurizat, apa, zahar*, pudra de cacao (3%), amidon modificat, permeat de zer pudra, extract din portocale 0,3%, agenti de ingrosare fosfat de potasiu, caragenan), ciocolata 0,1%, sare.”

*Desi cantitatea de zahar nu este mentionata, procentul de zaharuri din produsul finit este 16%. Adica putin peste 26g zahar la un pahar de budinca.

 


Toate actualitatile