English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

De la alcool etilic la etanol, in inghetata Coppa Cabana

03/09/2015 17:52

Dezvoltata de Lidl sub brandul privat Ballino, inghetata Coppa Cabana are o prezenta sezoniera, in ciuda succesului de care se bucura in randul consumatorilor. Aparuta pentru prima data in vara anului 2014, inghetata Coppa Cabana a revenit anul acesta, putand fi gasita in galantare doar cateva saptamani in intervalul iunie - iulie. Reaparitia produsului a adus insa si o surpriza. Desi codul de bare era identic cu cel vechi, reteta era schimbata radical, fiind vorba in fapt de un nou produs.

 

Prima varianta de inghetata Coppa Cabana, listata in vara 2014 se numea simplu: inghetata cu aroma de lichior de oua, rom si ciocolata.

La lista de ingrediente puteam citi: „apa, zahar, grasime de cocos, lapte praf degresat, sirop de glucoza, lapte condensat (3,4%), arahide (2%), sirop de glucoza-fructoza, praf de cacao cu continut redus de grasime, zer praf (din lapte), glucoza, emulgator: mono si digliceride ale acizilor grasi; stabilizatori: fosfat de diamidon, fosfat de monoamidon; arome, alcool etilic (0,2%), coloranti: caramel cu sulfit de amoniu, annatto, beta caroten, curcumina; sare, masa de cacao, agenti de ingrosare: pectina, caragenan; corector de aciditate: acid citric. Contine lactoza si arahide. Poate contine urme de alte fructe cu coaja lemnoasa”.

Asadar o reteta bazata pe apa, grasimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf, E-uri dar si alcool etilic in proportie de 0,2%.

 

Un an mai tarziu, puternic cosmetizata, inghetata Coppa Cabana apare sub o denumire mult mai lunga si pompoasa, imposibil de trecut pe eticheta de raft sau pe bonul de casa: Inghetata cu gust de vanilie, avocado, ciocolata cu rom, toffee, cu sosuri: cu gust de avocado 4,9%, cu gust de toffee 4,6%, cu gust de ciocolata 4,6%, ornata cu arahide. Mai simplu nici ca se poate. Modificari erau si in lista de ingrediente, cea mai importanta fiind detronarea apei din pozitia de ingredient principal si inlocuirea ei cu lapte cu continut redus de grasime:

„lapte cu continut redus de grasime, lapte condensat cu continut redus de grasime, zahar, grasime vegetala (grasime de cocos, grasime de palmier in proportii variabile), zer ingrosat (din lapte), sirop de glucoza, lapte condensat indulcit (lapte integral pasteurizat, zahar), apa, arahide 2%, sirop de glucoza-fructoza, cacao cu continut redus de grasime, glucoza, emulsifianti: mono si digliceride ale acizilor grasi; stabilizatori: guma de guar, guma din seminte de carruba; arome, etanol 0,2%, coloranti: caramel amoniacal, annatto, caroteni, curcumina; sare, masa de cacao, agenti de ingrosare: pectina, caragenan; corector de aciditate: acid citric. Poate contine urme de alte fructe cu coaja lemnoasa”. Alcoolul etilic, prezent in reteta din 2014 este si el inlocuit, Lidl optand acum pentru etanol. Procentul ramane insa acelasi: 0,2%.

In ciuda unor efecte negative asupra copiilor, prezenta alcoolului in cele doua retete Coppa Cabana (chiar si intr-un procent relativ mic), nu este semnalizata pe ambalajul produsului. Absenta unei avertizari vine pe fondul unei legislatii permisive, ce lasa la bunul plac al producatorilor inscriptionarea unor avertismente asupra continutului de alcool. In acelasi spatiu al Uniunii Europene, o tara precum Polonia obliga producatorii sa atentioneze asupra prezentei alcoolului in orice produs alimentar.

 

Sa ramanem insa la Lidl si sa comparam inghetata Coppa Cabana cu un alt exemplu, provenit chiar din tara de origine a retailerului. Am ales aici o reteta de inghetata produsa in Germania sub brandul privat Gelatelli. Un brand cu pozitionare mainstream, net superior in multe privinte brandului Ballino.

Articolul ales de noi a fost prezent pe rafturile Lidl in vara anului 2014, fiind listat aproape simultan cu inghetata Coppa Cabana: Gelatelli Crema de inghetata cu frisca si crema de inghetata Tiramisu cu 5% bucatele crocante. Ingrediente: „lapte degresat, 23% frisca, zahar, sirop de glucoza-fructoza, produs din zer, faina de grau, grasime vegetala, 0,5% vin de Marsala, 0,3% galbenus de ou, 0,1% extract de cafea, lapte praf degresat, pudra de cacao cu continut redus de grasime, emulgator: mono si digliceride ale acizilor grasi; stabilizatori: guma carruba, guma guar, alginat de sodiu; agenti de fanare: carbonat de sodiu, carbonat de amoniu; sare de masa, extract colorante din plante: morcovi, batoane de vanilie macinate, aroma naturala de cafea. Poate contine urme de soia, arahide si fructe cu coaja lemnoasa. Contine alcool - Nerecomandat copiilor!”

Asadar o reteta superioara calitativ, cu lapte degresat ca ingredient principal, urmat de frisca, in procent de 23%! Mult mai putine E-uri, inlocuite in mare parte cu ingrediente naturale. Reteta contine si vin de Marsala, in procent de 0,5%. Desi nu este la fel de tare ca alcoolul etilic, vinul de Marsala a fost considerat alcool, produsul nefiind recomandat minorilor.

 

Doua abordari diferite, diametral opuse si totusi perfect legale, aparute pe fondul unor scapari legislative.

 


Toate actualitatile