English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

De ce platim mai mult pentru produsele care-i plac lui Smiley  

27/01/2020 14:48

Smiley, omul, cere, iar Kaufland, retailerul, se da peste cap sa indeplineasca dorintele idolului sau. Daca ar fi sa dam crezare mecanismului afisat de intaiul retailer al tarii pe pagina proprie, chiar Smiley este cel care selecteaza produsele. Asa o fi. Sau cel putin pana la proba contrarie.

 

Aflata in curs de derulare in magazinele Kaufland din Europa, saptamana americana – organizata chiar inaintea celebrului Super Bowl - vine cu un sortiment de produse specifice. In Romania, cateva dintre aceste articole au fost ambalate frumos de marketingul Kaufland si puse in carca lui Smiley, fiind plasate pe raftul special dedicat produselor apreciate de cantaret. Am aruncat si noi o privire pe respectivul raft si am ramas surprinsi de ce am gasit. Cateva dintre produsele „selectate” de Smiley, sunt subiectul unor importuri paralele aduse tocmai de peste ocean. Ei bine, nu o sa va vina sa credeti dar in spatele acestor importuri se afla subsidiara Kaufland din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, Kaufland Moldova si-a facut timp ca pe langa gestionarea unei sortimentatii bazata pe portofoliul Kaufland Romania, sa mai deruleze si importuri paralele de pe continentul american. Marfurile, ajunse la Chisinau via mare, probabil prin portul Odesa, sunt etichetate cu traduceri in limbile tarilor in care vor fi comercializate (inclusiv limba romana) si trimise apoi catre subsidiarele Kaufland din tarile Uniunii Europene. Verificand sortimentatia activa am descoperit cateva dintre produsele importate si distribuite de Kaufland Moldova in magazinele Kaufland din Cehia, Slovacia si Polonia. La acestea se adauga Romania si, bineinteles, cele doua magazine din Chisinau.

 

O mana spala pe alta

Evident, tot deranjul Kaufland Moldova nu este gratuit. Desi cele doua magazine din Chisinau sunt deschide de cateva luni, informatiile care ne vin de peste Prut configureaza esecul acestui proiect. Nimeni acolo nu mai vorbeste de urmatoarele deschideri iar targetul celor 20 de magazine planificate pentru Republica Moldova este tot mai indepartat. Scenariul importurilor paralele poate fi un balon de oxigen pentru subsidiara locala, cifrele astfel realizate intrand in cifra de afaceri Kaufland Moldova. La fel si procentele percepute in plus pentru fiecare produs.

Veriga intermediara de la Chisinau nu este insa singura metoda prin care pretul produselor listate in Romania a fost umflat. Spre marea noastra surpriza, pentru cel putin unul dintre articole, Kaufland Romania a umflat TVA-ul, pretul de vanzare avand inclusa cota de 19% si nu cea de 9% cat este prevazut prin lege. Asadar inca 10 procente in plus la pret. Pentru ca romanii au de unde.


 

 

Care sunt produsele importate si distribuite de Kaufland Moldova care au ajuns in alte tari europene?

Nesquik Sirop de capsune 623g si Nesquik Sirop de ciocolata 623g. Ambele sunt produse de Nestlé Canada si pot fi cumparate din magazinele Kaufland Romania (pret de raft 15,99 lei) si Kaufland Moldova (pret 89,90 lei moldovenesti).

Buterfinger Baton ciocolata crocant, cu unt de arahide, 53,8g. Produs de Ferrara Candy Comapny din Chicago, USA. Listat in Romania (4,59 lei), Slovacia (1,19 euro), Cehia (29,90 coroane).

Reese’s Napolitane cu unt de arahide si glazura de ciocolata, 42g. Un produs The Hershey Company. Este listat in Romania (pret 3,99 lei).

Reese’s Nutrageous Baton cu ciocolata si arahide, 47g. Un produs The Hershey Company. Este listat in Romania (pret 4,69 lei) si Slovacia (1,11 euro).

Reese’s Cupe ciocolata cu crema unt de arahide, 51g. Un produs The Hershey Company. Articolul este listat in Romania (pret 5,19 lei), Polonia (3,99 zloti) si Slovacia (1,11 euro).

 


Toate actualitatile