English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

De ce o certificare „produs montan”?

11/03/2020 13:55

Oricat ar parea de ciudat, legislatia actuala, multa si extrem de stufoasa, nu ofera un raspuns la aceasta simpla si banala intrebare. De ce a fost nevoie ca executivul sa gandeasca legi si proceduri in armonie cu cadrul european pentru o certificare care, asa cum puncteaza legea, este facultativa?

Incercand un raspuns, nu putem sa nu luam in calcul arealul carpatic, considerat ca una dintre putinele zone din tara neatinse (inca) de poluare. Potentialul natural conduce inevitabil spre o calitate superioara a produsului finit, oportunitate certa pentru micii producatori locali. Aplicata pe un produs alimentar, certificarea „produs montan” scoate in prim plan valoarea adaugata a acestuia, oferindu-i consumatorului o informatie care, in final, ii poate influenta pozitiv decizia de cumparare.

 

Cadrul legislativ

Pentru ca tot am pomenit despre legislatia stufoasa, iata care sunt actele normative care reglementeaza astazi statutul produsului montan:

 

Legislatie europeana

Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare (art.31)

Regulamentul Delegat (UE) nr. 665/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr.1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste conditiile de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”.

 

Legislatie nationala

Hotararea nr. 506/2016 din 20 iulie 2016 privind stabilirea cadrului institutional si a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste conditiile de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan”, cu modificarile si completsrile ulterioare.

Ordinul nr. 52/2017 din 3 martie 2017 privind aprobarea Procedurii de verificare a conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan" si de verificare a respectarii legislatiei europene si nationale de catre operatorii economici care au obtinut dreptul de utilizare a respectivei mentiuni, cu modificarile ulterioare.

 

Am extras si trei definitii care ni s-au parut extrem de importante pentru cei care doresc sa inteleaga conceptul de „produs montan”:

ZONA MONTANA – zona delimitata conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al prim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, nr. 97/1332/2019 privind aprobarea criteriilor de incadrare si a listei localitatilor din zona montana.

PRODUS MONTAN – produs destinat consumului uman, in cazul caruia:

  • materiile prime, dar si furajele pentru animalele de ferma provin in principal din zone montane;
  • in cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, in zone montane.

REGISTRUL DE CONTROL AL PRODUSELOR MONTANE – document obligatoriu completat de catre reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judetene special desemnati in acest sens.

 

Cu atatea definitii si precizari, era greu de crezut ca vor exista brese in cadrul legislativ. Si totusi, desi armonizat cu regulamentele europene, cadrul legislativ actual lasa loc unor mici portite. Iar romanul, inventiv cum il stim, nu a ezitat sa le exploateze. Dar despre acestea in episodul urmator.

 


Toate actualitatile