Datoriile, un subiect tabu pentru managerii Profi. Cum poti sa-ti construiesti expansiunea pe banii altora
Categoric, expansiunea Profi este in aceste zile subiectul momentului. Presa abunda in interviuri si declaratii, managerii retailerului de pe Bega vazand viitorul in culori deosebit de roz. In spatele optimismului de fatada, declaratiile, desprinse parca dintr-o lume demult apusa, ascund cu stangacie un detaliu: datoriile Profi. Oricat ai cauta, niciunul dintre reporterii de ocazie nu a catadicsit sa puna o intrebare elementara celor intervievati: cu ce bani, nene? Pentru managerii Profi – si din pacate si pentru mass-media pretins de specialitate – datoriile sunt un subiect tabu. Nimeni nu sufla o vorba, nimeni nu vrea sa stie cum si mai ales cand va rezolva Profi spinoasa problema a datoriilor. Pentru ca una este sa te extinzi cu fonduri proprii si cu totul altfel stau lucrurile atunci cand bagi mana pana la cot in buzunarul altora. Iar Profi o face cu o abilitate de invidiat. Si atunci, daca indatorarea excesiva este cheia succesului de ce sa nu vorbim despre asta? De ce sa nu facem din modelul Profi un best practice national pe care, ulterior, sa il exportam si in tarile puternic industrializate? Sa ne spuna managerii Profi cum reusesc sa impace si capra si varza astfel incat nimeni sa nu cracneasca in front, sa nu existe actiuni in instanta pentru declararea insolventei sau conturi blocate la solicitarea administratiilor financiare. Sa ne fie iertata insistenta, dar modelul Profi poate interesa pe multi dintre comerciantii prezenti astazi pe piata romaneasca. De ce sa-ti mai bati capul cu credite bancare si sa iti expui firma unor riscuri cand, mult mai simplu, iei bani de la furnizori, fara niciun leu dobanda, si ii rulezi apoi in interesul propriei tale firme. Iar la final, mai ai si conditii comerciale speciale sub identitatea insipidului domn Cuponescu.
Pentru cei care nu cunosc situatia Profi, ne permitem o scurta trecere in revista a datelor financiare din bilantului anului 2019, ultimul inregistrat pe site-ul ministerului de finante. Asadar:
Si acum, haideti sa tragem cateva concluzii:
La final de an 2019, datoriile reprezentau 41% din cifra de afaceri. Mai pe intelesul tuturor, era nevoie de cinci luni de vanzari ca sa acoperi suma totala a datoriilor. Cu o conditie: in toate aceste cinci luni, Profi sa nu mai faca alte datorii. Adica sa plateasca orice achizitie de marfa la livrare. Imposibil. Si stiti de ce? Pentru ca stocul de marfa din magazinele si depozitele Profi nu acoperea la momentul respectiv decat 30% din totalul datoriilor. Din pacate, acestea sunt cifrele oficiale din bilantul financiar contabil la final de an 2019, rezultate ce ar pune in umbra pana si celebrul Caritas clujean. Si daca nici acum nu ne-am facut intelesi, va mai lansam doua subiecte de meditatie: 1) ganditi-va cat costa astazi sa iei un credit bancar de 3 miliarde lei. Sau peste 600 milioane euro. Ei bine, daca Profi nu plateste un ban pentru sumele cu care astazi se joaca nestingherit, greul financiar cade pe umerii partenerilor sai. Cei care poate isi fac probleme pentru ziua de maine, incercand sa gaseasca solutii de finantare. Iar daca acolo, in centrala de pe Bega, viitorul este roz, pentru angajatii firmelor partenere lucrurile pot avea oricand o turnura dureroasa. 2) Imaginati-va ce se poate face astazi cu 3 miliarde lei? Ce ar insemna acesti bani, injectati inapoi in economie? Pentru cate firme sumele blocate la Profi ar reprezenta solutia unei relansari chiar si in plina pandemie? Cate fabrici, magazine, locuinte, scoli sau spitale s-ar putea construi cu acesti bani?
Din fericire, increderea in fenomenul Profi nu este generala. Exista si manageri romani, putini ce-i drept, care au sesizat la timp pericolul pe care il reprezinta un castel de nisip in vremurile actuale de criza. Pentru ei, pentru toti cei care in 2019 dar si in 2020 au decis sa puna punct colaborarii cu Profi, intreaga noastra admiratie.
ec. Florin Frasineanu
Va recomandam sa cititi si: