English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Curtea de Conturi pune la zid activitatea ANPC. Doar 20% din amenzile aplicate operatorilor economici au fost incasate

11/10/2020 19:19

„Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat o misiune de audit al performantei la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind activitatea desfasurata de catre entitate incepand cu anul 2015. Potrivit concluziilor formulate in urma controlului, activitatea ANPC s-a desfaurat cu unele deficiente care au generat aparitia unor blocaje institutionale, intarzieri si sincope in indeplinirea atributiilor legale.

In perioada 2015 – 2019, valoarea totala a amenzilor aplicate de ANPC s-a ridicat la 376 de milioane de lei (76 de milioane de euro), insa nivelul de incasare a acestora a fost de numai 20%. In acest context, se concluzioneaza faptul ca la nivelul celor doua institutii responsabile pe circuitul aplicare amenzi - incasare, respectiv ANPC si ANAF, nu a existat o monitorizare a gradului de incasare. In absenta colaborarii dintre cele doua institutii pe aceasta tema, conducerea comisariatelor ANPC nu detine o evidenta clara a acestui indicator relevant in ceea ce priveste sumele care se fac venit la bugetul de stat.” 

Practic, in cadrul ANPC nu exista astazi o evidenta clara a sumelor colectate din amenzi. Am semnalat de mai multe ori ca amenzile pe care ANPC le aplica pe banda rulanta devin, pe hartie, venituri la bugetul de stat. Pentru guvernele care s-au succedat pe la Palatul Victoria, mecanismul brevetat de conducerile ANPC era un adevarat balon de oxigen. Pe hartie totul arata bine, existau venituri deci cheltuielile sociale si pomenile electorale aveau o minima justificare. Ce mai conta ca totul era doar pe hartie.

 

„Pe comisariate regionale, cel mai mare numar de amenzi in perioada analizata (2015-2019) s-a inregistrat in Regiunea Nord-Est (19.000 de amenzi), iar cel mai mic in Bucuresti-Ilfov (6.404).” Hilar si in acelasi timp ridicol numarul amenzilor din Bucuresti-Ilfov. Un calcul simplu ne arata ca in cei cinci ani analizati de Curtea de Conturi, ANPC a aplicat in Bucuresti-Ilfov in medie 4 (patru!) amenzi pe zi. Si asta in conditiile in care in zona sunt cei mai multi operatori economici.

 

„De asemenea, una dintre constatarile auditorilor Curtii de Conturi vizeaza situatia laboratorului de analize si incercari in domeniul alimentar CNIEP Larex. Mai exact, preluarea prin fuziune a acestei unitati de catre ANPC, in ianuarie 2019, a dus la pierderea de catre laborator a acreditarii RENAR. Aceasta a avut drept consecinta neefectuarea de analize si, implicit, nerealizarea de venituri la bugetul statului. De asemenea, ANPC a ajuns in imposibilitatea utilizarii dotarilor pe care le are si a competentelor personalului care desfasoara activitatea in laborator, ceea ce semnifica folosirea ineficienta a resurselor si fondurilor publice.” Si aici am tras un semnal de alarma, aratand ca ANPC se indeparteaza de rolul sau in activitatea de protectie a consumatorilor. Nu este suficient sa citesti etichetele unor produse in fata presei si apoi sa postezi pe Facebook deficientele gasite. E nevoie si de analize de laborator, pentru ca multe produse s-au indepartat demult de la caietele de sarcini. Deprecierea calitativa a retetelor este astazi o certitudine, operatorii economici recurgand la metode dintre cele mai diverse in incercarea de a creste profitabilitatea propriilor firme sau de a obtine un nivel cat mai mic al pretului de productie.

 

„In urma misiunii de audit s-a constatat faptul ca cele mai multe actiuni de control ale ANPC au fost realizate la vanzatori (65%) si la prestatorii de servicii (28%), iar cele mai putine s-au desfasurat la importatori (0,76%) si producatori (1,2% din totalul operatorilor economici).

Aceasta in conditiile in care importurile Romaniei de bunuri si servicii au reprezentat, in anul 2018, 44,6% din PIB. In concluzie, dat fiind faptul ca ANPC nu a realizat o baza de date care sa contina operatorii economici grupati pe criterii specifice, precum domenii de activitate, canalele de vanzare folosite, cifra de afaceri, in functie de care sa fie definite criterii de selectie a acelor operatori care sa faca obiectul controalelor ANPC, nu se poate determina eficacitatea controalelor desfasurate.” Posibil ca aici sa vorbim de o strategie a ANPC. Am relatat in urma cu un an despre un control intreprins cu surle si trambite la cateva magazine Mega Image din Constanta. Produsele gasite atunci in culpa au fost retrase de retailer din toate magazinele sale. Surprinzator, desi extrem de vocal, seful ANPC nu a extins la vremea respectiva controlul si la producator/importator. Asa se face ca la cateva saptamani de la retragerea din magazinele Mega Image, produsele incriminate puteau fi cumparate din alte lanturi internationale de retail ba chiar si din magazinele din benzinarii. De ce o astfel de abordare care nu proteja deloc consumatorul? Simplu. Pastrand produsele in piata, ANPC putea gasi alti comercianti in culpa, din alte zone ale tarii. Pentru cei care urmaresc cu atentie comunicatele aruncate de ANPC in fata presei, din toate documentele lipsesc branduri. Nu se face nicio referire la produse, nu se dau nume de magazine sau de firme producatoare. Totul se rezuma doar la sumele aplicate ca amenzi, la deficientele constatate si, cel mult zona sau judetul unde s-a desfasurat controlul. Absenta transparentei din comunicatele de presa nu ii permite consumatorului sa se protejeze si nici altor operatori economici sa se replieze.

Ar fi interesant ca la acest capitol Curtea de Conturi sa ne ofere mai multe date. De pilda care este procentul controalelor derulate la comerciantii internationali si cat din sumele incasate din amenzi au venit de la marii retaileri? Din informatiile pe care le detinem, lanturile internationale de retail nu platesc amenzi. Procesele verbale ajung in instanta, iar astazi, pe rolul tribunalelor din intreaga tara sunt mii de astfel de procese. Un cost in plus dar si blocaje la nivelul sistemului juridic, dovada a ceea ce Curtea de Conturi incadra ca „deficiente in activitatea ANPC”.

 

Normal ar fi ca dupa controlul Curtii de Conturi sa auzim de demisii sau demiteri la varf in cadrul ANPC. Institutia este insa prea ancorata politic pentru ca cineva sa ia taurul de coarne. Sefii ANPC nu mai lucreaza demult in folosul cetateanului. Dovada paginile lor de Facebook pe care abunda articole si interviuri, inimioare, emoticoane sau comentarii laudative. Cei care au fost pusi in fruntea institutiei ca sa gandeasca strategii pe termen mediu si lung sau ca sa aduca un plus de valoare cadrului legal nu s-au ridicat deloc la inaltimea functiei. E suficient doar sa ne uitam la acele fotografii de trista amintire, unice in lume, cu intreaga conducere ANPC iesita cu ruleta in mana la masurat distanta dintre mesele taranilor din piete si realizam ca mai este mult pana cand in ANPC vom vedea profesionisti adevarati care sa lucreze intr-adevar in folosul consumatorului.

Nota brandprivat.ro – Ar fi fost interesant sa aflam si concluzia Curtii de Conturi despre comandamentele derulate vara de vara pe litoral. Au fost aceste actiuni realizate din banul public cu adevarat in folosul cetateanului?

 

Va recomandam sa cititi si:

Aflati in control la Mega Image, inspectorii OPC Constanta au descoperit apa calda. Cine mai protejeaza interesele consumatorului roman? - 21/01/2019

A.N.P.C. inchide un magazin Mega Image din Constanta. Decizia nu rezolva toate problemele constate la controlul din 8 ianuarie - 28/01/2019

Romania a descoperit standardul dublu cu ajutorul rudelor din strainatate ale presedintelui ANPC - 17/10/2019

 

 

Raportul Curtii de Conturi poate fi citit aici:

COMUNICAT DE PRESA Curtea de Conturi a finalizat Raportul de audit asupra activitatii privind protectia consumatorilor

 

 

 


Toate actualitatile