English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Curmale deshidratate sub brandul Tip. Un produs entry level si un mare semn de intrebare

20/08/2013 13:09

Curmalele si in special cele deshidratate, au castigat teren in ultimii ani, poate si datorita proiectelor de brand privat dezvoltate de lanturile de retail. Cu pozitionari diferite in functie de strategii, majoritatea articolelor au un numitor comun, fiind ambalate in tara, de companii autohtone. Este si cazul articolului de fata, dezvoltat de catre Real, sub brandul privat Tip. Un brand entry level, ce confirma strategia de prim pret a retailerului. La o privire mai atenta, se obsearva ca ambalajul nu face nici cea mai mica referire la originea respectivelor curmale si nici nu apare trecuta firma ambalatoare. O scapare aparent minora, ce ridica insa un mare semn de intrebare asupra originii produsului, cu atat mai mult cu cat Romania nu este o tara producatoare de curmale. O ipoteza ne-ar duce cu gandul spre tarile Africii dar nu sunt excluse nici zone din Asia.

 

Printre tarile ce furnizeaza in prezent curmale deshidratate spre pietele din cadrul Uniunii Europene se numara si Iranul. O tara cu care Romania avea stranse legaturi economice si de prietenie in perioada regimului Ceausescu. Relatiile s-au racit insa dupa 1989, iar odata cu aderarea la NATO si ulterior la Uniunea Europeana, Romania s-a aliniat politicii impuse de alianta nord-atlantica. Sanctiunile economice la adresa Iranului, impuse de catre SUA si adoptate apoi de Uniunea Europeana s-au reflectat asupra relatiilor bilaterale dintre Romania si Iran. Schimburi economice insa exista, iar la nivel de Uniune Europeana valoarea acestora a depasit in 2012 suma de 12.883 miliarde euro, ceea ce plaseaza Iranul pe locul 42 printre partenerii economici. Balanta economica se compune din importuri in suma de 5.527 miliarde euro si exporturi spre Iran, in valoare de 7.356 miliarde euro. De cealalta parte, Uniunea Europeana este al patrulea partener economic al Iranului, dupa China, Emiratele Arabe si Turcia. Ponderea mare a schimburilor comerciale este detinuta de petrol si minerale, pe relatia import si de masini si utilaje de transport, pe relatia export. Uniunea Europeana importa insa si produse agricole din Iran in valoare de peste 390 milioane euro anual. O cantitate aparent neglijabila, in raport cu valoarea de 1 miliard euro produse agricole exportata doar in 2012 spre Iran.

Lista produselor agricole cuprinde insa si curmalele, Romania fiind aici una dintre cele mai importante piete din cadrul U.E. pentru curmalele iraniene.

 

Absenta tarii de origine de pe produsele brand privat lasa asadar loc unor interpretari, ridicand un mare semn de intrebare asupra respectivelor produse. Se pot evita astfel de momente delicate? Cu siguranta, iar rezolvarea este extrem de simpla: inscriptionarea corecta a tarii de origine, pe ambalajul fiecarui produs.

 

Nota brandprivat.ro - Articolul Tip Curmale deshidratate 250g mai poate fi gasit in reteaua hypermarketurilor Real. Zilele sale sunt numarate, articolul urmand a fi delistat pe masura ce Auchan isi va implementa sortimentatia proprie. 

 


Toate actualitatile