English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Cu promotii false si fara principalii producatori locali, Kaufland a intrat in Republica Moldova

26/09/2019 12:23

Primii cumparatori care au trecut in aceasta dimineata pragul celor doua magazine Kaufland deschise simultan in Chisinau au fost intampinati inca de la intrare cu zeci de promotii false. Modelul, practicat cu succes in Romania cu binecuvantarea autoritatilor statului a ajuns iata un produs de export. De unde sa stie locuitorii Republicii Moldova daca pretul initial, afisat in catalogul de deschidere, a fost sau nu real cand la prima ora ei au accesat doar preturile asa zis promotionale. Vorbim – din nou! - de o reclama mascata, procentul de reducere afisat in dreptul fiecarui produs fiind in realitate o capcana pentru consumatori.

 

 

Lectia deschisa oferita de producatorii din Republica Moldova omologilor lor romani

Desi intial conducerea Kaufland Romania, cea care gestioneaza si businessul de peste Prut a dat asigurari ca vom vedea la raft cel putin 50% produse autohtone, realitatea a fost cu totul alta. Producatorii moldoveni nu s-au inghesuit sa faca anticamera la buyerii Kaufland, hotariti sa-si protejeze afacerile. Potrivit unor surse din piata, refuzul acestora de a semna cu Kaufland vine pe fondul pretentiilor exagerate ale retailerului german. Daca pentru producatorii romani, acordarea unor conditii comerciale ce pornesc de la 40% pare un fleac, moldovenii au demonstrat ca sunt realisti, cunoscand adevarata valoare a banului. O adevarat lectie de respect fata de propriile branduri dar si fata de consumatorul moldovean, mult mai atent la calitate.

Incercand sa dreaga busuiocul, Kaufland a iesit la rampa cu un comunicat subtire, care nu convinge. Suntem asigurati ca acum, in cele doua magazine, sunt listate peste 3200 produse moldovenesti si ca la patru categorii (prajituri si panificatie proaspata, carne de porc, pui refrigerat, peste proaspat, mancare gatita) sortimentul este 100% autohton. Slaba consolare cand greii categoriile respective le-au intors spatele germanilor. Lipsesc de la raft nume sonore precum Bucuria, Franzeluta, Floris si Floarea Soarelui, Gura Cainarului, Basarabia Nord, Perfect, Vita si Vita Baby, Zernoff sau Filletti. Nici la vinuri lucrurile nu stau mai roz, in ciuda faptului ca Moldova este un redutabil producator de vinuri. Cramele Chateau Vartely, Mimi, Bostavan sau Vinaria din Vale nu au niciun articol listat. O poveste mai spumoasa este la vinurile Purcari, prezente in magazine sub forma unui import Kaufland. Practic, germanii au ales sa retrimita in Moldova vinurile Purcari, achizitionate insa de pe piata din Romania, prin intermediul Cramelor Ceptura, distribuitorul Purcari pentru Romania. 

Confruntat cu refuzul marilor producatori moldoveni, Kaufland a incercat sa-si salveze imaginea. Rezultatul? Un catalog de deschidere extrem de subtire, cu producatori sau branduri locale lipsite de anvergura dar si cu multe, suspect de multe produse sub brandurile proprii. Greul il duce aici brandul mainstream, scos la inaintare in locul brandurilor de producator. Onoarea retailerului a fost insa partial salvata de producatorii romani, mult mai dispusi la concesii. Regasim asadar in catalogul de deschidere Kaufland Moldova branduri cunoscute celor ce monitorizeaza promotiile din FMCG, precum Baneasa, Delaco, Napolact, Muller, Aquatique, Covalact, Edenia, Hochland, Negro sau Arpis. Cat despre promotiile pe vinuri, e suficient sa precizam ca in catalogul de deschidere NU a fost inclus niciun vin moldovenesc. Fara cuvinte...

 

 

Nota brandprivat.ro – Urmarind deschiderile de la Chisinau ne-am adus aminte de un can-can intamplat la inaugurarea magazinului Colentina, hyper care marca intrarea Kaufland in Romania. Speriata de preturile mici, conducerea Cris-Tim a decis sa-si cumpere intreg stocul livrat pentru deschiderea de magazin, motiv pentru care si-a pus atunci angajatii la coada inca de la prima ora a diminetii. Se intampla in 2005. 

 

 


Toate actualitatile