English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Cris-Tim se intoarce impotriva companiilor romanesti si plafoneaza creditarea micilor magazine

19/03/2020 14:16

Producatorul Cris-Tim, liderul pietei romanesti de mezeluri, a introdus o limita de creditare, plafonul maxim fiind stabilit la 400 lei. Suma poate varia insa de la un magazin la altul, functie de volumul vanzarilor. Astfel, un magazin al carui plafon de creditare a fost stabilit la 200 lei nu va putea achizitiona un nou lot de marfa pana nu achita integral facturile aflate in sold chiar daca, atentie!, acestea se afla in termenul de plata agreat de respectivul magazin cu compania Cris-Tim. Este inutil sa mai precizam ca decizia companiei Cris-Tim nu se aplica magazinelor ce tin de lanturile internationale de retail ci doar magazinelor din comertul traditional. Decizia managementului Cris-Tim ridica astfel o bariera in fata micilor comercianti, producatorul de mezeluri distantandu-se voit de acestia.

Pe fondul escaladarii fara precedent a cererii de marfa din partea lanturilor internationale de retail, decizia Cris-Tim poate fi interpretata si ca o nevoie acuta de cash. Compania este prezenta aproape in toate marile retele, avand agreate cu fiecare in parte conditii comerciale speciale. Evident, in fiecare contract este prevazut si un termen de plata care nu poate fi schimbat peste noapte doar pentru ca producatorul X sau Y are nevoie de cash. Numarul mare de puncte de vanzare in care pot fi gasite astazi produsele Cris-Tim fac din companie unul dintre principalii finantatori ai lanturilor internationale de retail. Potrivit estimarilor brandprivat.ro soldul pe care compania Cris-Tim il are acum in piata, doar in marile lanturi internationale de retail, poate depasi pragul de doua milioane euro. O suma impresionanta, pusa, perfect legal, la dispozitia retailerilor internationali.

Decizia de a limita creditarea acordata micilor comercianti poate fi interpretata in mai multe feluri:

Nevoie acuta de lichiditati pe fondul unei instabilitati la nivel european. Cursul valutar urca constant, pretul carcasei de porc creste de la o zi la alta iar Spania, principalul furnizor de carne de porc pentru fabricile romanesti incepe sa isi inchida frontierele.

Imposibilitatea renegocierii contractelor cu marile lanturi de retail. E mai usor sa pui o limita de creditare unui mic magazin decat sa incerci renegocierea unor termene de plata cu marile lanturi de retail.

Decizia poate afecta imaginea brandului Cris-Tim. Pusi in fata unor plafoane de creditare, micii comercianti vor restrange numarul de articole Cris-Tim listate, optand doar pentru varfurile de vanzari. Va exista insa in paralel si o limitare a volumelor de marfa, prin diminuarea cantitatilor comandate. Decizia se poate intoarce impotriva Cris-Tim, comenzile mici ducand in final la o incarcare a costurilor logistice pe distributie.

 

Va recomandam sa cititi si:

Florin Frasineanu, Manager Sales Consulting: „Pentru evitarea unui blocaj financiar la nivel national, lanturile de retail trebuie sa initieze renegocierea termenelor de plata cu producatorii de alimente.” - 17/03/2020

 


Toate actualitatile