English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Cora lanseaza acuzatii grave la adresa Consiliului Concurentei

01/02/2019 10:54

La scurt timp dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat sanctionarea lanturilor franceze de retail pentru incalcarea regulilor nationale si europene de concurenta prin fixarea preturilor de raft, Romania Hypermarche (Cora) a contestat decizia lansand acuzatii grave la adresa institutiei statului.

„Respingem categoric acuzatiile Consiliului Concurentei care a luat aceasta decizie fara o minima analiza economica, desi regulile de concurenta nu pot fi aplicate in absenta identificarii si evaluarii realitatilor economice. Acuzatiile aduse de autoritatea de concurenta se intemeiaza exclusiv pe prezumtiile acesteia nesustinute din punct de vedere probatoriu. La dosarul de investigatie nu exista nicio dovada din care sa reiasa ca societatea noastra ar fi savarsit fapta anti-concurentiala pretinsa de Consiliul Concurentei.

Mentionam ca societatea noastra a pus la dispozitia Consiliului Concurentei numeroase documente din care rezulta neindoielnic ca in situatiile investigate nu a existat nicidecum vreo intelegere anti-concurentiala intre Cora si furnizorii sai  privind stabilirea pretului de revanzare pentru anumite produse. Dimpotriva, dupa cum rezulta din toate documentele furnizate autoritatii de concurenta, Cora a stabilit intotdeauna independent preturile de revanzare, iar clientii Cora au beneficiat de preturi reduse, niciun consumator fiind prejudiat”.

Iata ca rezultatele unei investigatii derulate timp de doi ani sunt puse sub semnul intrebarii, Consiliul Concurentei fiind acuzat ca a luat o decizie in cazul Cora fara o minima analiza economica. Desi Cora a anuntat ca va contesta in instanta amenda, ulterior, in cadrul aceluiasi comunicat de presa, retailerul si-a nuantat pozitia afirmand ca „isi rezerva dreptul de a contesta decizia in instanta” dupa ce va analiza argumentele autoritatii de concurenta.

Posibil asadar ca cel putin inca un retailer sa conteste amenda Consilului Concurentei. Cand si daca acesti bani vor ajunge cu adevarat la bugetul statului este un mister. In 2015, o decizie similara facea valuri in piata, Consiliul Concurentei sanctionand atunci cu amenzi de peste 35 milioane euro retailerii Metro, Selgros, Real (amenda fiind trecuta in contul Auchan) si Mega Image alaturi de aceeasi furnizori sanctionati si acum Quadrant-Amroq Beverages SRL si Star Foods EM SRL. Ei bine, desi au trecut aproape patru ani, nicio suma nu a fost incasata pana acum, toate amenziile fiind pe rol la diferite instante de judecata.

 

In retail NU exista coincidente

Anuntul Consiliului Concurentei vine la o zi dupa ce presedintele institutiei a fost invitat in fata comisiei economice din Parlamentul Romaniei. Cat despre amenzile aplicate, conteaza mai putin cand si daca aceste sume vor intra cu adevarat in bugetul de stat. Cert este ca ele devin pe hartie venituri la buget, urmand sa influenteze chiar si intr-o mica masura rata inflatiei pe anul in curs. Un an pentru care inca nu avem un proiect de buget.

ec. Florin Frasineanu

 

Va recomandam sa cititi si:

Peste 18,8 milioane euro amenzi pentru Auchan, Carrefour si Cora plus furnizori de la Consiliul Concurentei - 31/01/2019 

 

 


Toate actualitatile