English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Coca Cola in fata unui posibil standard dublu pentru Romania      

27/05/2019 16:23

Data productiei: 25.04.2019. Data expirarii: 24.08.2019. Patru luni. Doar patru luni. Acesta este termenul de valabilitate pe care liderul mondial al bauturilor carbogazoase il propune pentru cateva dintre produsele sale comercializate pe piata romaneasca. Un termen extrem de scurt avand in vedere ca pe majoritatea pietelor internationale produsele Coca Cola au in medie un termen de valabilitate de 12 luni. Adica de cel putin un an.

 

Ne aflam oare in fata unui produs diferit de cele dezvoltate pentru celelalte tari europene?

Teoretic, reducerea termenului de valabilitate poate veni din procesul de productie. Fie o modificare pe fluxul tehnologic, fie ingrediente noi. Avem oare o inovatie Coca Cola implementata special in Romania? Oficial, Coca Cola Romania nu a comunicat acest lucru. Multi comercianti nici nu au sesizat ca termenul de valabilitate a fost redus peste noapte. De ce aceasta secretomanie? De ce sa tii sub tacere o inovatie atunci cand aceasta este in favoarea consumatorului final?

In absenta unei confirmari oficiale, ne vedem nevoiti sa luam in calcul si un alt scenariu. Si anume o reducere intentionata a termenului de valabilitate fie prin eliminarea unor operatiuni pe fluxul tehnologic fie prin inlocuirea unor ingredinte cu altele noi, probabil de o calitate inferioara. Desigur, in absenta unei confirmari oficiale vorbim doar de scenarii. Scenarii a caror singura confirmare o constituie termenul scurt de valabilitate, vizibil in special pe ambalarile la PET (plastic). De ce o astfel de strategie? Teoretic, intr-un astfel de caz, totul se rezuma (din nou!) la profitabilitate. Ingrediente ieftine, altele decat cele folosite in mod curent plus un proces tehnologic simplificat, duc spre o alta rata a profitabilitatii, balanta inclinand in final in favoarea companiei producatoare.


Oficial, Coca Cola nu a comunicat pana acum nimic despre reducerea termenului de valabilitate la produsele sale comercializate pe piata romaneasca. Practic, in magazine – atat in cele din retailul modern cat si in cele din traditional – produsele aflate acum pe raft au termene extrem de scurte, comerciantii nefiind anuntati de aceasta schimbare. Interesant este ca termenul scurt apare inclusiv pe produse incluse in noua campanie Coca Cola dar si pe cateva variante de Fanta. Din verificarile intreprinse de brandprivat.ro cel mai scurt termen depistat acum in piata a fost 20 iulie 2019 pentru un lot de Fanta madness 500ml produs in 21 martie 2019 si receptionat in urma cu cateva zile de un comerciant din traditional.  

 

Nota brandprivat.ro – Asteptam cu interes un punct de vedere oficial din partea companiei Coca Cola Romania. In acelasi timp insa atragem atentia comerciantilor sa verifice cu atentie termenele de valabilitate pentru produsele livrate de respectiva companie producatoare.

 

 


Toate actualitatile