English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Clever Kefir caucazian

10/10/2011 09:21

Kefirul caucazian este o bautura lactat acida ce se obtine din granulele de Kefir, printr-un proces de dubla fermentare. Originea sa se regaseste in bucataria popoarelor caucaziene, renumite pentru longevitatea lor. Longevitate demonstrata de catre savanti si asociata cu - ati ghicit? - consumul de kefir. Traditia kefirului in protectia sanatatii a facut ca acesta sa fie utilizat in spitalele din fosta U.R.S.S. pentru o varietate de boli, de la alergii, la ateroscleroza sau dereglari de metabolism. Recent kefirului i s-au adaugat si proprietati antitumorale si antimutagenice provenite din granulele de kefir.

Granulele de kefir sunt un complex de bacterii si drojdii care contin o polizaharida numita kefiran. In prima faza a procesului de fermentare - fermentarea lactica - granulele de kefir fermenteaza lactoza din lapte, formand acid lactic, dioxid de carbon si alcool, pentru ca apoi in a doua faza a procesului de fermentare, sa rezulte kefirul.

Avem deci un produs sanatos, pe care multi il prepara chiar si in ziua de azi, in casa, utilizand lapte gras si granule de kefir. Un produs care in ciuda proprietatilor sale curative ramine pentru piata romaneasca un produs de nisa.

Ca este asa o demonstreaza si datele de piata. La nivel national consumul anual de kefir se situeaza in jurul a 4.000 - 4.500 tone. Valoric vorbim de aproximativ 4,5 - 5 milioane euro. O piata mica dar in crestere de la an la an, pe care insa putini producatori au indraznit sa se aventureze.

Regasim kefir in portofoliul Friesland/Napolact, sub brandurile Milli si Napolact, in portofoliul Albalact, sub brandul Zuzu, la Prodlacta sau Covalact. Regasim si un import: kefir Bio, sub brand Andechser, import Germania. Acestea ar fi produsele si brandurile cu distributie nationala, care detin si cea mai mare cota de piata. Local sau zonal regasim insa si producatori mai mici care au inclus kefirul in sortimentatia lor: Lactaprod Braila, Roxar Prod Com Cernesti, Paulact Harghita sau Almera Bacau. Acesta din urma produce sub brandul Panda doua variante de kefir, din care una Bio.

Un record in materie de produse il detin cei de la Unicarm. Brandul lor Premio numara  numai putin de sase articole. Reteta produsului este aceiasi, difera insa doar ambalajul. Practic, brandul Premio acopera toate formele de ambalaj existente azi in piata: cutie 500g, pahar 175g si 375g si PET la 300, 500 si respectiv 1000g.

Pe o astfel de piata, aparitia unor branduri private confirma trendul ascendent al categoriei dar si capacitatea retailului modern de a forma obiceiuri de consum.

Kefirul caucazian sub brand Clever este rezultatul unui parteneriat dintre Billa Romania si Sole Mizo Ungaria. Ambalat la cutie (TetraPak) de 450g are un continut minim de grasime de 2,5%.   

Ca brand privat in piata mai regasim un chefir sub brand Carrefour, la pahar de 170g si 3,3% grasime, dar si doua articole la Selgros, la bidon de 500ml si respective 1lt. Toate produse in Romania.

Florin Frasineanu 

  

 


Toate actualitatile