English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Cartofii sub asediul brandurilor private

13/01/2012 07:48

Anul agricol 2010 a adus la final sau o productie insuficienta de cartofi. Cauzele sunt multiple si nu dorim sa le comentam in cadrul acestui articol. Intr-o economie de piata, legea cererii si ofertei si-a spus cuvantul. Preturile au crescut incet dar sigur, atingand niveluri record. O evolutie care a luat prin surprindere majoritatea specialistilor. Inclusiv pe oficialii Bancii Nationale. De ani buni, pretul cartofului intra lunar in asa numitul indice al preturilor de consum. Ori indicele respectiv este luat in calcul de B.N.R. la stabilirea inflatiei lunare. Depasirea pragului de 3 lei pentru kilogramul de cartofi a aruncat in aer indicele inflatiei. Luna februarie 2011 a inregistrat un nivel record pentru o economie si asa afectata de criza.

 

Importurile, solutia salvatoare

In piata lucrurile nu stateau deloc bine. Producatorii nationali erau in imposibilitatea onorarii comenzilor din lipsa stocurilor de marfa. Pentru lanturile de retail situatia risca sa genereze goluri la raft. Solutia salvatoare a venit din importuri. O solutie temporara, care nu mai tinea cont de pret. Intr-o incercare de mentinere a pretului sub control, unele lanturi de retail au apelat la importurile proprii.

Mega Image si-a derulat astfel de actiuni pe produse sub brandurile proprii 365 si Delhaize. Erau produse realizate special pentru reteaua din tara de origine a retailerului. Unele dintre ele, precum cele sub brand Delhaize, aduceau in premiera si inovatii pentru segmentul brandurilor private, atat prin prisma ambalajelor folosite cat mai cu seama prin sorturile de cartofi, destinate diferitelor tipuri de intrebuintari culinare.

 

Brandurile private - o optiune pentru securizarea categoriei

Primii care au dezvoltat un brand privat in aceasta categorie au fost cei de la Billa. Produsul lor sub brand Clever, propunea o solutie printr-un distribuitor specializat. Acesta sorta, ambala si asigura intrega logistica pana la punctul de vanzare.

Le-au urmat cei de la Carrefour, printr-un proiect specializat. Filiera Cartofului Carrefour propunea consumatorilor trei sorturi de cartofi, special destinate unor tipuri de retete culinare. Parteneriatul Carrefour era realizat in premiera cu un producator roman, iar intregul circuit al produsului, de la insamantare si pana la punctul de vanzare, se incadra in standardele stricte de calitate ale retailerului.

 

Mega Image, cel de-al treielea lant de retail care a decis sa lanseze produse sub brand propriu a optat pentru varianta brandului sau cu tenta traditionala. Gusturi Romanesti propune consumatorilor produse autentice romanesti, realizate de producatori agricoli locali. Intr-o prima faza retailerul a optat pentru varianta de vrac. Cartofii erau expusi la vanzare in baxuri de carton personalizate cu sigla si insemnele brandului. Clientii puteau astfel sa isi aleaga produsul si cantitatea dorita. La raft, semnalizarea evidentia faptul ca produsele sunt sub brandul Gusturi Romanesti iar provenienta lor este autohtona, din zone cu traditie agricola.

In partea de final a lunii decembrie, Mega Image si-a extins sortimentatia, prin lansarea a doua noi articole, de data aceasta in ambalaje individuale, a cate doua kilograme. Gusturi Romanesti Cartofi din Tara Fagarasului propune consumatorilor doua sorturi de cartofi: roz, din soiul Red Lady si albi, din soiul Satina.

 

Proiectele de brand privat ale celor trei lanturi de retail, le asigura acestora o siguranta in ceea ce priveste sortimentatia si in acelasi timp un mijloc de fidelizare a clientilor proprii.

Diversitatea de articole sub brand privat existente in acest moment, confirma optiunea unor retailerilor de a dezvolta proiecte in categoria legume-fructe. O categorie cu un imens  potential, ce poate deveni o oportunitate pe termen mediu si lung.

Florin Frasineanu 

 

 


Toate actualitatile