English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Carrefour descalifica salamul de Sibiu sub brandul Gusturi Romanesti

30/09/2015 14:25

Este de notorietate competitia acerba dintre lanturile de retail, dusa nu de putine ori in extrem prin lansarea unor replici la brandurile concurentei. Cazul de fata nu face exceptie si vine la putin timp dupa aparitia unor articole pe salamul de Sibiu feliat, dezvoltate de compania Salbac SA, parte a Grupului Agricola Bacau, pentru lanturile de magazine Lidl si Metro. Replica celor de la Carrefour incearca insa o pozitionare aparent diferita, vizand brandul propriu cu tenta traditionala, Drag de Romania. In secundar, mutarea francezilor tinteste si spre contracararea produsului similar, existent in portofoliul Mega Image, tot sub un brand cu tenta traditionala. Calculul este simplu si pragmatic. Salbac SA produce acelasi salam de Sibiu, indiferent ca este vorba de brandul Agricola sau de brandurile private ale Mega Image, Metro si Lidl. Practic, vorbim de aceeasi reteta, in ambalari si sub branduri diferite. O copie in plus nu mai supara asadar pe nimeni, iar pozitionarea aleasa de Carrefour, stropita cu o doza de patriotism pe fond tricolor, poate genera si o oarecare valoare adaugata.

Socoteala de acasa nu se potriveste insa cu cea din targ. Articolul celor de la Carrefour impusca practic doi iepuri simultan. Pe de o parte, recent lansatul salam de Sibiu sub brandul Drag de Romania vine sa contracareze miscarile concurentilor. In acelasi timp insa, Carrefour reuseste o mutare de sah-mat, descalificand practic produsul rivalilor de la Mega Image. Putine situatii similare mai pot fi intalnite in practica internationala. Lovitura este cu atat mai importanta cu cat salamul de Sibiu Gusturi Romanesti a fost primul articol dezvoltat de Agricola Bacau sub un brand privat. Cum a reusit Carrefour acesta performanta? Simplu. Prin transparenta. Intr-un exces de sinceritate, produsul Carrefour indica si sursa de provenienta a carnii: „origine U.E.”. O origine care practic poate fi aplicata pentru toate produsele, indiferent ca vorbim de Lidl, Mega Image sau Metro. Pana aici toate bune si frumoase. Originea europeana a carnii de porc contrasteaza insa cu mesajul vizual asociat brandului Gusturi Romanesti. Mai putem oare vorbi despre pasuni alpine si porci crescuti in gospodariile taranesti asa cum incearca sa ne convinga produsul Mega Image? Categoric NU! Agricola nu produce un salam distinct pentru Mega Image si nici nu sta sa selecteze pentru acesta doar carne de la porci autohtoni, crescuti in gospodariile taranesti. Totul este industrializat si merge la gramada in acelasi malaxor. Ceea ce vedem acum in designul brandului Gusturi Romanesti este un mesaj de tip greenwashing, ce induce deliberat confuzie la nivelul consumatorului.

De ce deliberat? Ca propietar al brandului, Mega Image cunostea provenienta carnii de porc. Este poate si motivul pentru care in decursul timpului salamul de Sibiu Gusturi Romanesti a cunoscut un facelift, povestea sa fiind schimbata radical.

„Am adus sub marca Gusturi Romanesti unul dintre cele mai rafinate produse romanesti, Salamul de Sibiu. O adevarata delicatesa, este preparat din carne de cea mai buna calitate, atent selectata si transata. Mesterii mezelari trateaza produsul cu atentia pe care o merita, ingrijindu-l pe indelungata sa perioada de maturare si desavarsindu-i gustul unic cu rafinamentul mucegaiului nobil”. Acesta a fost inceputul (foto stanga). In timp insa, Mega Image isi schimba radical mesajul, renuntand practic la orice detaliu legat de calitatea carnii si atentia cu care ea este selectata si transata. Ba mai mult, dispare orice referire la „indelungata perioada de maturare”. Ce a iesit? (foto dreapta)  

„Salamul de Sibiu este emblema mezelurilor romanesti – la micul dejun sau cand avem oaspeti, este neintrecut ca rafinament si savoare. Salamul de Sibiu are o istorie de peste 100 de ani si a fost produs pentru prima data la Sinaia. A ajuns rapid pe mesele cele mai simandicoase, fiind considerat de la inceput un produs de lux si exportat in toata Europa (de pe Valea Prahovei intra in Austro-Ungaria prin vama Sibiu, partenerii straini ajungand sa-l numeasca din aceasta cauza „salam de Sibiu”). Eee? Nu-i asa ca sunteti mult mai impresionati acum stiind ca aveti in fata, pe masa, o reteta autentic romaneasca, veche de peste 100 de ani?

 

Epilog?

Teoretic multe nu ar mai fi de adaugat. Salamul de Sibiu Gusturi Romanesti cade brutal de pe piedestalul pe care fusese urcat prin truda marketingului Mega Image. Ba mai mult, se pricopseste si cu o etichetare negativa, mesajul sau de tip greenwashing inducand in eroare consumatorii. Si totusi, povestea nu se opreste aici.

In 2014, chef David Contant semnala inadvertenta dintre mesajul produsului Gusturi Romanesti si realitatea izvorata din procesul de fabricatie. Carne procesata industrial si nu provenita de la porci crescuti in gospodariile taranesti. Nu avem o confirmare oficiala dar e posibil ca acest pas sa fi dus si la schimbarea mesajului de pe ambalaj. Sesizarea facuta institutiilor statului da nastere unui adevarat schimb de mingi, raspunderea fiind pasata de la o institutie la alta. Prin adresa nr. 4740/26.05.2015, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, sub semnatura directorului general Paul Silviu Anghel raspunde sesizarilor facute de chef David Contant in legatura cu salamul de Sibiu sub brandul Gusturi Romanesti. Citam: „in ceea ce priveste „practicile anticoncurentiale, strategii neloiale de marketing”, va informam ca acest domeniu apartine Consiliului Concurentei, institutie la care va recomandam sa va adresati”. Anticipand parca reactia institutiilor Statului Roman, chef David Contant a actionat in instanta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dosarul fiind in prezent pe rol la Tribunalul Bucuresti, Sectia a V-a Civila, sub numarul 50/299/2014.

ec. Florin Frasineanu

 

 

Nota brandprivat.ro – Vom reveni in urmatoarele zile cu o analiza completa pe salamul de Sibiu feliat, la nivelul intregului retail modern.

 

Va recomandam sa cititi si:

Agricola isi extinde productia de salam de Sibiu sub brand privat - 30/07/2015

Salamul de Sibiu-Brandurile private musca din cota liderului de piata - 20/02/2012 

 


Toate actualitatile