English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Carne de porc Drag de Romania si Capricii si Delicii: aceeasi companie producatoare, dar calitate diferita. O comparatie intre cele doua branduri

14/01/2019 20:42

Carrefour extinde sortimentatia brandului privat Drag de Romania printr-un parteneriat cu compania Prefera Foods. Selectia operata de buyerul de marca privata s-a oprit la cateva dintre cele mai bine vandute articole ale producatorului transilvanean, fiind eliminate din start acele articole pentru care exista deja replici in piata. In speta produse similare, dezvoltate de Prefera Foods pentru Lidl Romania. 

Am ales sa incepem comparatia noastra cu conserva de carne de porc, punand fata in fata produsul original Prefera Foods sub brandul Capricii si Delicii cu cel dezvoltat de aceeasi companie producatoare pentru Carrefour Romania, sub brandul privat Drag de Romania.

 

Ce asemanari exista intre cele doua produse?

Ambele produse afiseaza chiar pe eticheta frontala mesaje identice. Se pune accent pe procentul de carne (85%) si pe calitatea produsului (Fara coloranti; Fara arome artificiale; Fara potentiatori de gust;). Lista de ingrediente este si ea comuna: carne de porc 85%, apa, sare, condimente, conservant: nitrit de sodiu. Pana aici, s-ar spune ca producatorul si-a copiat propriul produs. Si totusi nu este asa. Calculand punctajul Nutri-Score in baza valorilor nutritionale descoperim o diferenta majora intre cele doua produse. Conserva de carne de porc sub brandul Drag de Romania obtine cel mai slab punctaj (Nutri-Score E), in balanta atarnand greu cantitatea mare de grasimi, acizi grasi saturati si sare. De cealalta parte, conserva de carne de porc Capricii si Delicii obtine un punctaj Nutri-Score D, singurul element negativ fiind si aici cantitatea mare de sare. In rest, cantitatea de grasimi si acizi grasi saturati este considerata ca fiind moderata. Cum este posibil  sa avem o diferenta intre doua retete aparent identice? O explicatie ar fi calitatea carnii. Prefera Foods foloseste pentru produsul propriu o carne mai buna calitativ, cu mai putina grasime. Aici comparatia intre valorile nutritionale ale celor doua produse este elocventa. Nu in ultimul rand, produsul dezvoltat pentru Carrefour contine pe langa o carne mai slaba calitativ cu multa grasime si mai multa sare. E suficient sa spunem ca intreaga conserva Drag de Romania contine 7,5g sare, mult peste consumul zilnic recomandat pentru un adult.

 

Doua produse aparent identice dar de o calitate diferita

Concluzia care se desprinde din tabelul alaturat este clara: conserva de carne de porc Drag de Romania desi produsa tot in fabrica Prefera Foods este mai slaba calitativ decat conserva de carne de porc sub brandul Capricii si Delicii. Cunoscand ca retailerii nu au initiative proprii pe partea de retete, apeland frecvent la producatori, ar fi interesant de stiut daca aceasta reteta a fost dezvoltata de Prefera Foods pe baza caietului de sarcini emis de Carrefour sau, la cererea buyerului de marca privata compania a „creat” o varianta care sa se incadreze in criteriul de pret agreat cu retailerul. Scenariul pare sa nu fie departe de adevar avand in vedere procentul mare de sare inclus in reteta. Practic, doar din acel gram de sare adaugat in plus, Carrefour obtine o economie de 1% din pretul produsului. Aparent un procent nesemnificativ dar care confirma indepartarea tot mai evidenta a brandului Drag de Romania de la standardul unui brand mainstream, calitatea trecand in acest caz pe plan secund.

Comparatia dintre cele doua produse nu este insa posibila la raft. Si asta deoarece prevazatori, cei de la Carrefour nu au listat si conserva de carne de porc Capricii si Delicii. Au listat insa o varianta aparent mai slaba calitativ, produsa tot de Prefera Foods dar sub brandul Atelier Medias. Este o conserva cu doar 65% carne porc, diferenta fiind completata cu sorici, proteina vegetala din soia, amidon din cartofi, fibre vegetale din soia, proteina animala de porc, dextroza, tripolifosfat de sodiu cu rol de stabilizator si carmin pe post de colorant. Surprinzator, dar in ciuda procentului mai mic de carne, a soriciului, proteine de soia, amidonului si a celor catorva E-uri in plus, conserva de carne de porc sub brandul Atelier Medias obtine un punctaj Nutri-Score D, punctaj superior conservei Drag de Romania. Clientul insa nu stie acest detaliu, decizia lui de cumparare fiind cel mai probabil luata functie de pret si procentul de carne, in balanta cantarind greu si mesajul de pe eticheta frontala (Fara coloranti; Fara...).

 

Sa recapitulam:

desi produsa de aceeasi companie (Prefera Foods) conserva de carne de porc sub brandul privat Drag de Romania este mai slaba calitativ decat produsul original sub brandul Capricii si Delicii.

Clientul Carrefour nu cunoaste insa acest detaliu, retailerul renuntand sa listeze si produsul original.

Exista insa un produs similar, tot de la Prefera Foods dar cu un procent inferior de carne. Culmea, in ciuda procentului mai mic de carne, acest produs obtine un punctaj mai bun decat produsul Carrefour.

Eliminand orice comparatie la raft, Carrefour isi poate stabili pretul de vanzare dupa bunul plac. O marja care in final poate fi invers proportionala cu calitatea produsului finit.

ec. Florin Frasineanu

 


Toate actualitatile