Cand puiul are patru picioare si grohaie. Atentie la crenvurstii din piept de pui
Ne-au atras atentia doua retete de crenvursti din piept de pui aparute in ultimele luni pe rafturile marilor magazine. Primul produs a fost dezvoltat de Auchan sub brandul propriu in colaborare cu compania Filsam Prod din Filipestii de Targ, Prahova. Al doilea, este sub brandul unui producator din judetul Vaslui: Fleischparty, din localitatea Moara Grecilor.
Am pus cele doua produse fata in fata, incercand sa vedem care dintre ele poate reprezenta alegerea ideala.
Ambalajul
Plastic vidat si cutie de carton pentru produsul Auchan, plastic vidat si etichetat pentru produsul sub brand de producator. Cartonul folosit de Auchan ofera un plus de personalitate produsului, protejand continutul si in acelasi timp oferind o mai usoara manipulare. De cealalta parte, plasticul folosit este extrem de rigid, pachetul fiind foarte greu de deschis. Ambele solutii nu sunt insa deloc prietenoase cu mediul.
Designul
Constienti ca ambalajul este cel care vinde am remarcat pe ambele produse un mesaj subliminal. Un mesaj subtil, ce poate influenta decisiv decizia cumparatorului nehotarat. Designerul Auchan a ales sa-si ilustreze produsul cu o imagine idilica, trimitere directa catre mediul rural. Cu case taranesti, fantani cu ciutura dar si gaini ce se misca in libertate. Cei de la Fleischparty, au ales pentru brandul lor Koket (un brand care, in ciuda celor doi K suntem asigurati ca este romanesc) un ditamai cocosul cu un stiulete de porumb sub aripa. O trimitere subtila spre pasari hranite sanatos, numai si numai cu porumb. In plus, pe eticheta, mai apar cateva cuvinte cheie, adresate aceluiasi consumator nehotarat, precum: delicii, calitate si extra.
Lista de ingrediente
Daca dupa ce ati vazut designul de ambalaj, ambalajul si/sau pretul de raft sunteti in continuare indecis, ei bine, aruncati atunci si o privire pe eticheta dorsala. Si incepeti cu simpla lectura a ingredientelor.
Ce ne propune buyerul Auchan? „piept de pui 51%, carne de porc 29,8%, apa, sare, lapte praf, condimente si extracte de condimente, stabilizatori (difosfati), antioxidanti (acid ascorbic, ascorbat de sodiu), aroma de fum, substante aromatizante naturale, conservant (nitrit de sodiu). Membrana artificiala comestibila.”
Crenvurstii Koket au urmatoarele ingrediente: „piept pui minim 50% (origine U.E.), piele de pasare, gusa porc, slanina porc, amidon din cartofi, proteina din lapte, sare, condimente (usturoi, piper), stabilizatori (di si polifosfati de sodiu), zaharuri (dextroza), caragenan, antioxidant (acid ascorbic), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), aroma de fum, colorant natural carmin, conservanti (azotit de sodiu, acetat de sodiu). Contine lactoza si poate contine urme de soia, mustar.”
Concluzii
Nu vom insista asupra pericolului pe care il reprezinta cativa aditivi alimentari controversati precum monoglutamatul de sodiu sau caragenanul deoarece am dezvoltat acest subiect de nenumarate ori.
Interesanta ni se pare absenta oricarei trimiteri la porc pe designul ambalajului. De acord, in lista de ingrediente figureaza carnea de porc (Auchan) sau gusa porc si slanina porc (Koket), dar pe ambalajul frontal nu exista nicio asociere pui-porc. O capcana intinsa subtil consumatorului grabit sau o banala omisiune a designerului de ambalaj? Raspunsul la aceasta intrebare ni-l ofera... Kaufland. Un produs din aceeasi categorie, listat de germani sub brandul propriu KClassic, propune un mezel (salam) din carne de curcan si carne de porc. In cazul acestui produs, abordarea buyerului de marca privata este extrem de transparenta, clientul fiind atentionat chiar prin denumirea produsului ca reteta contine un mix de carne. Mai mult, tot pe partea frontala, avem si un desen cu cele doua animale. Revenind la cele doua produse, abordarea este asadar o capcana pentru consumator, designul lor putand infuenta eronat decizia de cumparare.
Mentiunea „produs fiert si afumat” plasata discret pe ambele produse este o alta capcana. Posibil ca produsul sa fi fost fiert dar afumat, in niciun caz. Procesul de afumare presupune o tehnologie clara, ce necesita timp si care nu are nici cea mai mica legatura cu aroma de fum, mentionata in lista de ingrediente.
Inselatoare ni se pare si sintagma „produs de calitate” dar si cuvantul „extra” ambele fiind inscriptionate pe ambalajul Koket. Posibil ca pentru producatorul vasluian, produsul sa fie unul „extra”, „de calitate”. In ce ne priveste vedem lucrurile putin diferit cu atat mai mult cu cat in reteta sunt nepermis de multe E-uri, unele chiar cu potential cancerigen dar si ingrediente ieftine si slabe calitativ precum pielea de pasare, slanina de porc sau amidonul din cartofi.
Recomandarea noastra
Doua produse pe care NU vi le recomandam. Decizia finala insa apartine fiecaruia.