La Judecata de Apoi a buyerilor: Cand o biata cireasa face diferenta dintre entry level si mainstream
Daca ar fi sa judecam dupa spatiul de raft, categoria compoturilor pare a fi una de nisa. Chiar si marile magazine etichetate pretentios „hypermarketuri” au o sortimentatie limitata, bazata pe cateva articole de baza din care nu lipsesc clasicul ananas, piersicile decojite si prunele. Inovatia lipseste cu desavarsire, iar valoarea adaugata trebuie cautata cu lupa. Traim insa intr-o Romanie care se incapataneaza sa ramana ancorata intre entry level si mainstream, consumatorii fiind prea putini dispusi sa mai scoata bani din buzunar pentru produse cu adevarat speciale.
La sugestia unui cititor brandprivat.ro vom pune astazi in balanta doua articole, mai precis doua compoturi de cirese. Si cum multi dintre cei ce ne citesc sunt – cu sau fara voia lor – clienti Mega Image, am ales din sortimentatia de brand privat a retailerului belgiano-olandez doua compoturi de cirese sub brandurile sale private. Singurele articole listate, primul sub brandul entry level 365, al doilea sub mainstreamul Delhaize. Si iata ce a iesit:
Compotul de cirese de la Mega Image
Articole comparate:
365 Compot de cirese, 720ml – pret magazin: 5,99 lei;
Delhaize Compot de cirese, 580ml – pret magazin: 8,99 lei;
In stilul deja cunoscut, Mega Image nu trece pe eticheta produselor numele companiei producatoare. Aflam totusi din informatiile de pe ambalaj ca ambele articole au fost „produse si ambalate in Bulgaria, pentru Mega Image S.R.L.”. Si cum la dezvoltarea unor branduri private buyerii tin cont si de costurile logistice, e greu de crezut ca avem doi producatori diferiti. Cel mai probabil ambele articole provin din aceeasi fabrica bulgara, fiind livrate catre Romania poate chiar in acelasi camion.
Privind cu atentie informatiile de pe ambalaj, scenariul producatorului unic se confirma. Ba mai mult se pare ca avem aceeasi reteta si aceleasi valori nutritionale. Identitatea perfecta dintre cele doua produse este „rupta” de o biata zecimala, aruncata parca la deruta in lista ingredientelor. Mai precis, in compotul 365 exista 51% cirese in timp ce in compotul Delhaize procentul acestora creste la 51,1%.
Ce inseamna acest 0,1% diferenta? Ei bine, raportat la un kilogram de cirese 0,1% inseamna fix un gram. Adica ceva de genul un sambure in plus. Si totusi, acest gram face diferenta de pret intre cele doua produse. Ma rog, mai putem adauga si borcanul, putin diferit in cazul produsului Delhaize dar credem ca detaliul este minor. Practic, din cauza acestui gram „de aur” am spune, clientul Mega Image plateste pentru kilogramul de cirese din compotul Delhaize 31,43 lei fata de doar 17,02 lei pentru aceeasi cantitate sub brandul 365. Cu alte cuvinte aproape dublu.
Concluzie
In cazul compotului de cirese, abordarea buyerului Mega Image elimina orice diferenta intre mainstream si entry level. Semnul egal pus intre cele doua branduri ajuta practic brandul entry level dar discrediteaza total brandul mainstream care devine nu doar un imens generator de marja pentru retailer ci si o capcana pentru clientii convinsi ca mainstream inseamna un cu totul alt nivel de calitate. Iata insa ca nu este chiar asa, cel putin de data aceasta produsul entry level avand de departe cel mai bun raport pret calitate. Recomandarea noastra? Daca tineti cu adevarat la banii Dvs. si nu sunteti colectionari de borcane, va recomandam compotul de cirese sub brandul privat 365.
ec. Florin Frasineanu
Nota brandprivat.ro – Multumim Domnului Bogdan Theodor pentru ideea care a stat la baza acestui material.
Va recomandam sa cititi si:
Carrefour Selection Struguri albi in sirop light - 17/10/2014