English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Auchan retrage din piata produsele proprii care contin dioxid de titan

30/08/2017 12:23

Opt ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa adresata guvernului francez solicitand „punerea in aplicare de urgenta a masurilor de precautie“, inclusiv interzicerea temporara a nanoparticulelor in colorantul E171.

De ce aceasta solicitare exceptionala si de ce masuri de precautie in fata unui colorant alimentar? Pericolul vine dinspre nanoparticule, molecule intruzive, mai mici decat celulele din corpul uman si mai mari decat un atom. De aici si pericolul. Fiind mai mici decat o celula, nanoparticulele pot trece bariera intestinala si interfera cu usurinta cu corpul nostru, fara sa stim care pot fi efectele ulterioare.

In chimia alimentara, nanoparticulele sunt asociate cu dioxidul de titan (E171), aditiv suspect, folosit in industria alimentara si cosmetica pentru albire. Dioxidul de titan este acuzat ca are un impact negativ asupra sistemului imunitar si ca poate fi cancerigen. Sub forma de nanoparticule, prezenta sa ar putea sa ne afecteze mai grav organismele.

 

Dornici sa inabuse in fasa un nou scandal alimentar, reprezentantii Auchan s-au grabit sa declare agentiei AFP: „Toate produsele marca Auchan care contin nanoparticule vor fi eliminate de pe rafturi“. Aparent, decizia vizeaza toate produsele dezvoltate sub brandurile proprii Auchan.

 

Decizia Auchan reprezinta o victorie a normalitatii. Batalia insa nu a fost castigata. Reactii similare din partea celorlalte lanturi franceze de retail intarzie sa apara, la fel cum nu exista reactii din partea multinationalelor. E suficient sa mentionam ca dioxidul de titan este frecvent intalnit in dulciuri sau guma de mestecat si realizam ca in joc sunt miliarde de euro, intr-o industrie ce ascunde nume celebre precum M&M, Mondelez sau Wrigley.

 

Dioxidul de titan exista si pe piata romaneasca. Il consumam zi de zi, fara sa fim constienti de efectele sale secundare. Extrem de vizibile, branduri precum Wrigley sau M&M domina autoritar categoriile, fiind listate aproape in toate magazinele din retailul modern sau cel traditional. Iar acolo unde brandurile internationale nu sunt prezente, exista sau au existat suficiente replici sub branduri private, cu retete copiate pana la ultimul ingredient. Inclusiv cu controversatul dioxid de titan.

 

Nota brandprivat.ro – Pana la ora publicarii acestui material, Auchan Romania nu a comentat decizia centralei franceze si nici nu a facut publica o lista cu produsele sale ce contin dioxid de titan si urmeaza sa fie retrase de pe piata romaneasca.

 

 


Toate actualitatile