English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La Judecata de Apoi a buyerilor: Apa si un mesaj de tip greenwashing in noua reteta a parizerului Baroni

22/03/2018 07:49

O schimbare de ambalaj la Lidl nu ar trebui sa mire pe nimeni. Practica este frecventa, retailerul german lansand lunar zeci de noi produse. Si totusi, noul ambalaj al parizerului de porc sub brandul privat Baroni atrage atentia, eticheta frontala avand imprimat extrem de vizibil procentul de carne. Avem oare in fata o reteta noua, superioara calitativ? Ei bine, aici trebuie sa facem o precizare. Brandul Baroni este un brand privat din generatia I-a, prezent in categoria produselor din carne. Desi nu are o activitate agresiva pe segmentul primului pret, brandul reuneste sub umbrela sa produse de o calitate discutabila. Despre o eventuala comparatie cu brandul privat Dulano nici nu poate fi vorba. Si asta deoarece sub brandul Dulano, Lidl a dezvoltat doar produse fabricate de companii germane, la standarde de calitate ce nu admit derapaje. Revenind insa la brandul Baroni, rolul sau este acela de generator de marja.

Noul ambalaj al parizerului de porc aduce cateva schimbari. In primul rand se modifica denumirea produsului. Nu mai avem „Parizer cu carne de porc” ci „Parizer de porc”. De pe eticheta frontala dispare sintagma „gust fin si delicios” dar si sugestia de prezentare. Mai rece si lipsita parca de culoare, noua eticheta are in schimb evidentiat procentul de carne: „70%”. Teoretic, abordarea pare fireasca in conditiile in care retailerii – in acord cu prevederile legislatiei europene – incearca sa fie transparenti, oferind tot mai multe informatii despre produsele lor. Avem asadar o noua reteta, imbunatatita? Noua, da. Imbunatatita, nu. Comparand lista ingredientelor, observam o depreciere calitativa a noului produs, in reteta acestuia existand acum apa. Mai mult, apa apare ca ingredient secundar. Desi nu este mentionat procentul de apa, valoarea lui poate fi intre 5% si 25%. O variatie ce ii lasa retailerului un spatiu de manevra extrem de mare si implicit un control direct al pretului de productie. Mai mentionam ca noua reteta nu aduce nicio schimbare la capitolul E-uri, printre acestea existand in continuare controversatul monoglutamat de sodiu cu rol de potentiator de aroma.

Lucrurile insa nu se opresc aici. Sa revenim putin asupra procentelor de carne. Varianta initiala a produsului avea ca prim ingredient carnea de porc (65%), pe locul doi fiind carnea de pasare (5%). Total, 70%. Noul articol nu aduce vreo modificare a procentelor de carne. Asadar tot 65% carne de porc si tot 5% carne de pasare. Ei bine, prezenta carnii de pui in reteta, transforma practic procentul de carne afisat pe eticheta frontala intr-un mesaj de tip greenwashing. Aparent, informatia afisata de Lidl este corecta. Avem 70% carne? Avem. Ce nu spune insa Lidl este componenta celor 70 de procente. Denumirea produsului („Parizer de porc”) in asociere cu procentul de carne, duc invariabil cu gandul spre un continut bazat exclusiv pe carne de porc si nicidecum spre un mix din carne de porc si carne de pui. Avem in fata o noua forma subtila de manipulare de deciziei de cumparare si, nu in ultimul rand, inca o parghie generatoare de marja pentru retailer, dat fiind pretul mic al carnii de pui.

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro – Parizerul de porc sub brandul privat Baroni este produs de compania Goodies Meat Production SRL din comuna Ceptura, judetul Prahova. Desi noua reteta contine si apa, lista valorilor nutritionale a ramas neschimbata, singura modificare fiind la continutul de sare care scade de la 2,5g la suta de grame de produs la doua grame in noua varianta.


Toate actualitatile