English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Alerta de contaminare cu salmonella a ajuns si in Romania. Carrefour retrage carnatii ESPETEC produsi in Spania pentru Espina Romania

08/10/2020 19:19

Carrefour retrage din magazinele sale produsul ESPETEC 130g ESPINA urmare evidentierii prezentei Salmonella. Alerta, initiata de compania ESPINA ROMANIA PROD. IMPEX SRL ridica mai multe semne de intrebare. Dar sa le luam pe rand. Intai, cateva precizari suplimentare:

Produsul vizat provine din Spania si poate fi incadrat in categoria carnatilor de tip fuet. Pentru acestia din urma, in luna august, Franta a initiat o alerta la nivel european, urmare unui numar de 18 cazuri de imbolnavire cu Salmonella dintre care 12 in randul tinerilor. Alerta, postata pe site-ul Comisiei Europene, viza cateva tari ca posibile destinatii pentru mezelurile spaniole. Printre ele si Romania.

Situatia a degenerat si, in 15 septembrie, Agentia Spaniola pentru Siguranta Alimentara si Nutritie (AESAN) confirma prezenta Salmonella in carnatii fuet, in vizorul autoritatii spaniole fiind cateva marci comerciale produse in Spania si livrate atat in peninsula Iberica cat si in unele tari euronene. Printre care, ne repetam, si Romania.

La sase saptamani de la alerta initiata de Franta, Carrefour emite prima alerta de retragere pentru piata romaneasca. Produsul incriminat a fost produs – asa cum dealtfel semnala agentia spaniola AESAN in luna aprilie 2020 (lot 202404 cu termen de valabilitate 17.11.2020). Practic, alerta pentru Romania vine aproape de termenul limita de expirare.  

ESPETEC, produsul vizat in alerta Carrefour, este un produs controversat. Justitia a refuzat in 8 ianuarie 2010 inregistrarea marcii comunitare ESPETEC pe baza articolelor 7.1 (b) si (c) si 7.2 din Regulamentul UE privind marcile comunitare (207/2009), deoarece a considerat ca denumirea „ESPETEC” este descriptiva si lipsit de distinctivitate. Refuzat ca marca europeana, produsul ESPETEC a ajuns in Romania, poate singura tara in care mai era posibila comercializarea acestei retete.

 

Si acum intrebarile:

  • La listarea produsului, a verificat buyerul Carrefour istoria din spatele acestui ESPETEC creat se pare special pentru Romania?
  • Cand a fost receptionat lotul de produs care face acum obiectul alertei de retragere? Sa nu uitam ca avem in fata un carnat uscat, cu termen de valabilitate de cel putin sase luni.
  • Ce analize de produs au fost facute la receptia produsului in Romania?
  • De ce a fost nevoie sa treaca luni bune de la listarea produsului in Carrefour pana cand a fost descoperita aceasta contaminare?

 

Doua concluzii:

Carrefour omite din alerta sa cateva date importante. Nu ni se spune ce cantitate a fost receptionata de la furnizorul ESPINA ROMANIA PROD.IMPEX SRL, nu stim cate bucati au fost retrase (chiar si tardiv) din magazinele Carrefour, nu stim cate bucati au fost vandute in ultimele saptamani. O dovada in plus ca si Carrefour mai are de lucrat la capitolul comunicare/transparenta/respect fata de consumator.

Despre lipsa totala de reactie a ANSVSA nu mai avem ce spune. In ultimii ani, Agentia ne-a obisnuit cu apatia sa. Salariul sa curga...

 


Toate actualitatile