English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

ANPC continua ofensiva impotriva multinationalelor. Tymbark si Santal sanctionate pentru procentul de fruct afisat pe ambalaj   

13/03/2019 16:23

ANPC continua ofensiva impotriva multinationalelor, sanctionand doua branduri internationale extrem de vizibile in categoria sucurilor si nectarurilor din fructe. Procentul de fruct afisat pe produsele Tymbark si Santal pare sa-i fi deranjat pe inspectorii ANPC. Romania bifeaza astfel o noua (si trista) premiera fiind prima tara din cadrul Uniunii Europene in care procentul de fruct nu mai poate fi afisat pe eticheta frontala.

Foto: Raftul de sucuri si nectaruri din fructe dintr-un hyper Auchan

In stilul deja cunoscut, sanctiunile dictate de inspectorii ANPC nu au fost facute publice. Consumatorul roman nu a fost avertizat iar produsele incriminate nu au fost retrase din piata. Ba mai mult, ele pot fi gasite in ambalajele originale in alte lanturi de retail. In aceste conditii, mai putem oare vorbi de protectia consumatorilor? Evident, nu! ANPC demonstreaza astfel inca odata ca deciziile sale nu mai sunt demult impartiale. Din contra, modul unilateral in care sunt aplicate sanctiunile demonstreaza nu doar aservirea institutiei unor grupuri si interese de culise ci si o strategie ce favorizeaza unele branduri sau companii in detrimentul altora.

 

Foto: Auchan vs. Kaufland. Doua fotografii facute in aceeasi zi. 

Romania a decis sa sanctioneze procentul de fruct afisat pe ambalajul unor produse Tymbark si Santal, fara sa anunte si celelalte tari membre ale Uniunii Europene si, mai ales, fara sa isi informeze proprii consumatori. Vorbim totusi de doua branduri internationale, prezente la nivel european si mondial in aceleasi ambalaje si cu aceleasi retete. Practic, ceea ce este acceptat in tarile U.E. nu mai poate fi folosit in Romania. In aceste conditii, mai putem oare vorbi de libera circulatie a marfurilor pe intreg teritoriul U.E.?

 

 

Va recomandam sa cititi si:

ANPC sanctioneaza sintagma fara conservanti. Cat de corecte mai sunt retetele producatorilor de mustar - 11/03/2019 

Adio illy! ANPC a declansat operatiunea 100% Arabica - 05/03/2019

Un proiect de ordonanta de urgenta care poate transforma ANPC intr-o institutie mai puternica decat ANAF - 22/01/2019 

Aflati in control la Mega Image, inspectorii OPC Constanta au descoperit apa calda. Cine mai protejeaza interesele consumatorului roman? - 21/01/2019

A.N.P.C. arunca in aer piata berii. Totul din dragoste pentru limba romana! - 21/01/2019

 

 

 


Toate actualitatile