English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Salam cu ardei gras, fara ardei gras. Lidl rescrie definitia ardeiului gras folosit ca ingredient in retetele de salam

13/06/2017 14:39

Salam cu ardei gras. La asa o denumire, doar sa citesti ambalajul si parca simti bucatile de ardei gras lovindu-se de cerul gurii. Mai punem in balanta si informatia secundara potrivit careia in reteta respectivului salam intra 135g carne la 100g produs si decizia de cumparare este ca si luata.

 

Si totusi, produsul este o capcana intinsa dibaci consumatorului roman, de cele mai multe ori neatent la informatiile esentiale. In cazul salamului cu ardei gras, dezvoltat de Lidl sub brandul sau privat Pikok, informatiile esentiale nu se regasesc pe eticheta frontala. Ca sa aflam cu adevarat ce contine produsul trebuie sa citim si informatiile de pe spatele ambalajului. Dar cati dintre noi mai citesc detaliile de pe ambalaj? Ca nu citim etichetele nu este o scuza. Retailerii stiu insa acest detaliu si...profita. Din plin!

 

Ce se ascunde in reteta salamului cu ardei gras?

Din capul locului trebuie sa spunem ca salamul cu ardei gras nu are ardei gras. In locul acestuia exista insa boia de ardei. Dulce. Desi vorbim de doua lucruri diferite, buyerul Lidl a pus cu nonsalanta semnul egal, comunicand nu pe boia ci pe ardei gras. E ca si cum in magazinele Lidl, la raftul de condimente, in loc de boia de ardei ar scrie ardei gras. In cazul de fata asistam la o depreciere a produsului, reteta afisata in 2015 avand in componenta si ardei gras. Cat anume nu stim, informatia lipsind de pe eticheta dorsala. Doi ani mai tarziu, retailerul evidentiaza procentul de boia, aceasta intrand intr-un amestec condimentar.

Ce ar mai trebui citit cu atentie pe ambalajul salamului Pikok (cu ardei gras)? Procentul mare de grasime din reteta. Pe ambalajul din 2015, continutul de grasime era trecut ca: maxim 50%. Ulterior, informatia dispare, singurul indiciu fiind in tabelul valorilor nutritionale, procentul grasimilor trecut aici fiind de 42%. Explicabil avand in vedere ca al doilea ingredient este „untara de porc”. Nu in ultimul rand, consumatorul ar trebui sa fie atent si la procentul de sare. Plafonul maxim mentionat pe ambalaj indica 4,2g la 100g produs, cantitate ce se apropie de limita maxima recomandata pentru un adult.


Produsul Pikok Salam cu ardei gras contine urmatoarele ingrediente: carne de porc, untara de porc, carne de vita, sare de masa, conservant: nitrit de sodiu; preparat condimentar (1% boia de ardei dulce, dextroza, antioxidant: eritorbat de sodiu, amestec de condimente), culturi starter.

 

 

Nota brandprivat.ro – Aplicarea unor detalii menite sa distraga atentia consumatorilor si implicit sa influenteze pozitiv decizia de cumparare chiar pe ambalajul frontal este o strategie intalnita tot mai des pe piata romaneasca. Un subiect asupra caruia vom reveni.

 

Va recomandam sa cititi si:

Agricola Bacau si mesajul care insala - 15/10/2015 

 

 

 


Toate actualitatile